Želimir Žilnik

Joi, 3 octombrie
17:00 – 20:00 Proiecţie și Q&A
Ambasada

Fortress Europe (2000)
Illness and Recovery of Buda Brakus (1980)
Inventory (1975)
Market People (1977)
The Unemployed (1968)

Regizorul de filme cult și unul dintre cei mai apreciaţi realizatori de film din Europa de Est, Želimir Žilnik, a fost invitat la cea de-a șasea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! din Timişoara și Gottlob în iulie 2019, unde a fost omagiat prin proiecţii speciale, în contextul Bienalei Art Encounters 2019. Žilnik este considerat drept unul dintre pionierii genului „docudrama”. La sfârșitul anilor ‘60, filmele sale militante cu implicare socială i-au adus apreciere în fosta Iugoslavie, dar au atras atenţia cenzurii în timpul anilor ‘70 și ‘80, datorită criticii dure adresate sistemului politic. Žilnik a participat la Festivalul Ceau, Cinema! împreună cu producătorul său, Sarita Matijevic (Playground Produkcija). Prezenţa lor la festival este parte a colaborării lor cu Bienala Art Encounters 2019.

 

Vineri, 4 octombrie
10:00 – 16:00 Workshop de film
Ambasada

Želimir Žilnik va prezenta metodologia de filmare aplicată în majoritatea lucrărilor sale care abordează teme precum implicarea socială, provocarea, umorul și critica politică explicită.

De-a lungul carierei sale, Želimir Žilnik observă laturi paradoxale și iraţionale, atât a destinelor umane, cât și a structurilor de stat: de la socialismul timpuriu și lichidarea sa, orchestrarea și executarea războaielor iugoslave, urmate de dezintegrarea statului, instituirea așa-numitei „democraţii” și înfrângerea acesteia, la cele mai recente tendinţe de „jurământ de loialitate” faţă de UE.

Pentru a exemplifica, regizorul va prezenta extrase din filmele:
1. Cea mai frumoasă ţară din lume (2018)
2. Vechea școală a capitalismului, 2009
3. Trilogia Kenedi (2003 – 2007)
4. Tito printre sârbi pentru a doua oară, 1994
5. Inventar, 1975
6. Răscoala din Jazak, 1972

Doritorii sunt invitaţi să se înscrie până în 3 octombrie, la adresa: contact@artencounters.ro

Regizorul de filme cult și unul dintre cei mai apreciaţi realizatori de film din Europa de Est, Želimir Žilnik, a fost invitat la cea de-a șasea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! din Timişoara și Gottlob în iulie 2019, unde a fost omagiat prin proiecţii speciale, în contextul Bienalei Art Encounters 2019. Žilnik este considerat drept unul dintre pionierii genului „docudrama”. La sfârșitul anilor ‘60, filmele sale militante cu implicare socială i-au adus apreciere în fosta Iugoslavie, dar au atras atenţia cenzurii în timpul anilor ‘70 și ‘80, datorită criticii dure adresate sistemului politic. Žilnik a participat la Festivalul Ceau, Cinema! împreună cu producătorul său, Sarita Matijevic (Playground Produkcija). Prezenţa lor la festival este parte a colaborării lor cu Bienala Art Encounters 2019. Pe data de 4 Octombrie, Želimir Žilnik susţine un atelier în Timișoara, precedat de o altă serie de proiecţii din lucrări anterioare.

 

 

Želimir Žilnik (n. 1942, Iugoslavia) este un artist și realizator de film din Novi Sad. În foarte prolifica sa carieră, Žilnik a realizat peste 50 de filme de lung și scurt metraj care au fost expuse internaţional la festivaluri de film, inclusiv la Berlin, Toronto, Rotterdam, Moscova și Oberhausen. Abilitatea sa de a observa și dezlănţui povești captivante din viaţa oamenilor obișnuiţi reprezintă firul comun care se regăsește în lucrările sale. Recent, Žilnik a fost subiectul unor ample retrospective ale întregii cariere la Centrul Pompidou, Paris (2019); Cinemateca Argentina (2018); Arhiva de Film de Antologie, New York & Arhiva de Film de la Harvard (2017) etc. Din 2010, lucrările sale au fost expuse în galerii de artă, instituţii și muzee din jurul lumii inclusiv la Documenta, Kassel; Bienala de la Veneţia; ICA Londra; mumok Viena; MACBA Barcelona; MoMA New York; Galeria Naţională de Artă din Washington, DC; MMK Muzeul de Artă Modernă de la Frankfurt; Muzeul de Artă LENTOS din Linz; Galeria Naţională de Artă Modernă și Contemporană de la Roma, și altele.