Întâlniri cu arta / Susretanje umetnosti / Maladimata la artasa / Találkozások a művészettel / Kunstbegegnungen / Art Encounters



Participanţii la expoziţia Bienalei Art Encounters din 2019 sunt*:

Lawrence Abu Hamdan, Dan Acostioaei*, Halil Altındere, Anca Benera & Arnold Estefan, Michael Beutler*, Irina Botea Bucan & Jon Dean, Pauline Boudry & Renate Lorenz*, Filipa César & Louis Henderson, Kray Chen*, Céline Condorelli*, Collection Collective, Alexandra Croitoru*, Chto delat, Forensic Architecture, Aslan Gaisumov, Ane Graff, Alma Heikkilä, Decolonizing Architecture Art Residency/ Sandi Hilal & Alessandro Petti, Ane Hjort Guttu, Dora García*, Ho Tzu Nyen, Gunilla Klingberg*, Gülsün Karamustafa, Behzad Khosravi Noori, Vilmos Koter, Matts Leiderstam*, Anne Low*, Virginia Lupu, Taus Makhacheva, Liliana Mercioiu Popa, Metahaven, Ana Maria Millán, Malgorzata Mirga-Tas, Naeem Mohaiemen, Monotremu, Tanja Muravskaja, Ciprian Mureșan*, Joar Nango*, Pınar Öğrenci, Ahmet Ögüt*, The Otolith Group, Trevor Paglen, Philippe Parreno, Gary-Ross Pastrana*, Lia Perjovschi, Peles Empire*, Thao Nguyen Phan, Zac Langdon-Pole, Agnieszka Polska*, Ghenadie Popescu, Walid Raad, Vandy Rattana, Bella Rune*, STEALTH.unlimited*, Zhou Tao, Iulia Toma*, Tur de Arhitectură*, Mona Vătămanu & Florin Tudor*, Anton Vidokle, Haegue Yang, Mădălina Zaharia*, Zephyr*, Želimir Žilnik.

* lucrări noi

Participanţii la Lecturile colective și Platforma de publicaţii independente sunt:

Balamuc, Ana Bilbao, Cutra, Librăria Două Bufniţe, Adriana Gheorghe, Delia Grigore, Tatiana Fiodorova, Nicoleta Moise, Radu Pavel Gheo, Leah Whitman Salkin, Stevan Vukovic and Tijana Savatic, IDEA, Kuda.org, PUNCH, Institutul Prezentului, Cele mai frumoase cărţi din România, Galeria Posibilă, Fundaţia Triade.

Curatoare: Maria Lind și Anca Rujoiu

Pentru cea de-a treia ediţie a Bienalei de Artă din Timișoara Art Encounters, o suită de lucrări de artă, special produse și atent contextualizate, vor reda arta contemporană ca o formă de cunoaștere care, împreună cu știinţa, politica, literatura și filosofia, ne ajută să înţelegem complexitatea vieţii de azi. Curatoarele Maria Lind și Anca Rujoiu vor asocia lucrări noi și practici artistice cu situaţii, locuri și subiecte, alăturate unor lucrări deja ancorate în peisajul și istoria orașului Timișoara. Parte din aceste lucrări noi, o serie de tururi tematice de arhitectură vor avea loc în oraș. Numele Bienalei, Art Encounters, reprezintă o sursă de inspiraţie pentru dialog și reflecţie. Fiecare operă de artă va fi produsul unor întâlniri și va miza pe stimularea zonelor de contact și conflict care au loc între grupuri și indivizi cu privire la artă și la teritoriul ei extins.

De-a lungul acestei ediţii a Bienalei Art Encounters, preocupări și idei diverse, vizibile în lucrările și activităţile artistice, își vor pune amprenta asupra acestui proiect. Precum vântul care străbate romanele Hertei Müller, ale căror acţiuni sunt plasate în Timișoara și în jurul ei, vântul acestei bienale va genera diferite intensităţi, atmosfere și materialităţi ale orașului. Vântul se propagă peste graniţe, depășind barierele lingvistice, lucru bine cunoscut în regiunea Banatului, incluzând marginile vizibilităţii și invizibilităţii. Un alt vânt acordă o atenţie specială meșteșugului și manualităţii, iar un al treilea stimulează activităţile editoriale independente, colecţiile personale și alte forme de auto-organizare.

O serie de parteneriate și alte forme de colaborare sunt esenţiale pentru Bienala Art Encounters din 2019, care a început în ianuarie și va continua până la sfârșitul anului. Vernisajul expoziţiei Bienalei va avea loc pe data de 20 septembrie 2019. În pregătire, se desfășoară o serie de discuţii în colaborare cu Facultatea de Arte și Design și Facultatea de Arhitectură și Urbanism — Dialogurile Bienalei — ca parte integrantă a Bienalei. O serie de ateliere cu artiști participanţi fac, de asemenea, parte din bienală, la fel și întâlnirile lunare de la Ambasada, întâlniri informale cu actori culturali locali. O componentă integrantă este și programul de voluntari cu studenţii de la Facultatea de Artă și Design dar, și cu alţi tineri. O platformă dedicată publicaţiilor, cu lecturi colective, publicaţii de artă independente din România și Serbia și un simpozion, vor încheia perioada de expoziţie.

Împreună cu Asociaţia Culturală Contrasens care a conceput un program special de mediere—Itinerarii de Recunoaștere, cea de-a treia ediţie a Bienalei continuă misiunea de a implica un public larg în dezbaterea socială, creând o platformă vibrantă pentru schimbul cultural dintre scenele de artă din România și cele din străinătate. Arta va fi prezentă în spaţii de expoziţie, cum ar fi galeria de la sediul Fundaţiei Art Encounters, Muzeul Naţional al Banatului, Bastionul Maria Theresia, Casa Artelor, Galeria Helios, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, Muzeul Satului Bănăţean, Casa Tineretului, Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica, Biblioteca Judeţeană, Muzeul Consumatorul Comunist, Facultatea de Artă și Design, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, City Business Center, Shopping City Mall, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” și o serie de locaţii în aer liber din oraș, precum și în afara Timișoarei la Muzeul de presă „Sever Bocu” din Jimbolia și Muzeul Textilelor din Băiţa.

Printre partenerii Bienalei se numără: Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, Asociaţia Culturală Contrasens, Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara, Muzeul Naţional al Banatului, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, Institutul Francez Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, BETA (Bienala de Arhitectură Timișoara), Librăria La Două Bufniţe.

Maria Lind este curatoare, teoreticiană și profesoară și trăiește la Stockholm și la Berlin. A fost director la Tensta konsthall, Stockholm (2011-2018), director al programului de la Centrul de Studii Curatoriale al Colegiului Universitar Bard (2008-2010) și al Iaspis în Stockholm (2005-2007). Din 2002 până în 2004 a fost directorul instituţiei Kunstverein München; în 2016 a fost director artistic al celei de-a 11-a ediţii a Bienalei Gwangju (Coreea de Sud). Maria Lind este, de asemenea, deţinătoarea Premiului Walter Hopps pentru realizări curatoriale, obţinut în 2009.

Anca Rujoiu este curatoare și editoare și trăiește în Singapore și România. În calitate de curator de expoziţii și mai târziu editor-șef (2013-2018), a făcut parte din echipa fondatoare a Centrului de Artă Contemporană din Singapore al NTU. Anca Rujoiu a fost co-curator a proiectului Collective Fictions, selectat în cadrul programului Nouvelles Vagues (2013) dedicat tinerilor curatori, la Palais de Tokyo.

Agnieszka Polska, The Wayward Pigeon, 2019,
parte din campania desfășurată în spaţiul public și online de către artistă pentru Bienala Art Encounters 2019.
Prin amabilitatea artistei.