20
#Proiecţii de film: Proiecţie Želimir Žilnik: „Opere timpurii” („Early Works”, 1969) ca parte a festivalului Ceau, Cinema!
Film emblematic al aşa-numitului Val Negru Iugoslav din anii `60-`70, „Opere timpurii” (1969) oferă o perspectivă critică asupra ideologiei marxiste şi a locului său în „societatea revoluţionară” şi reflectă întrebările şi îndoielile din lumea socialistă după înnăbuşirea Primăverii de la Praga şi după diferitele mişcări studenţeşti internaţionale. Filmul are în centru patru tineri – trei băieţi şi o fată – care încearcă să trezească, fără succes, conştiinţa în rândul muncitorilor şi ţăranilor.
20
#Proiecţii de film: Proiecţie Želimir Žilnik: „Serbistan_Jurnal de bord” („Logbook_Serbistan”, 2015). Sesiune de Q&A ca parte a festivalului Ceau, Cinema!
Realizat la apogeul recentei crize a refugiaţilor din Europa, „Serbistan_Jurnal de bord” (2015) urmărește viaţa imigranţilor ilegali și a azilanţilor găzduiţi în centre speciale din Serbia în urma unor evadări dramatice din ţările de origine, state copleșite de război și sărăcie.
21
#Proiecţii de film : Proiecţie Želimir Žilnik: „Kenedi se întoarce acasă” („Kenedi Goes Back Home”, 2004) ca parte a festivalului Ceau, Cinema!
În „Kenedi se întoarce acasă” (2004), Želimir Žilnik redă povestea câtorva persoane care au părăsit fosta Iugoslavie în anii `90 din cauza războiului şi care au petrecut mai mult de zece ani în Europa de Vest ca refugiaţi sau azilanţi, iar acum încearcă să se reintegreze în Serbia.
19
#Lecturi colective: Ambasada (str. Anton Seiller 2), lectură colectivă: Cutra
Cea de-a doua sesiune este o lectura colectivă propusă și găzduită de membrii colectivei CUTRA și bazată pe poemul-eseu Unde te doare (când îmi povestești de sport) scris de Jasmina Al-Qaisi pentru primul număr tipărit al revistei CUTRA. „Este un text despre plăcere, suferinţă și sport. Despre corpurile noastre complexe, atletice și fragile, în mișcare și leneșe. Are un pic de Audre Lorde, Paul Preciado și Nina Cassian, un pic de Tinder, masturbare și depresie. Un exerciţiu despre sensibilitate, prietenie, durere, un dialog pe mai multe voci, unele cunoscute, altele nu. <<Aceasta este o poezie cum este reverul meu la tenis de masă: Învăţat în pauzele altora pe drumul către loviturile lor perfecte>>.”
Sesiunea nu necesită nicio lectură in avans, textul ales va fi distribuit la începutul sesiunii.