Decolonizing Architecture Art Residency

Refugee Heritage [Moștenirea refugiaţilor]

Dosar fotografic Luca Capuano

Alessandro Petti și Sandi Hilal de la Decolonizing Architecture Art Residency (DAAR) sunt interesaţi de situaţii de transformare, fricţiune și conflict legate de naţionalităţi și discipline. Prin munca lor interdisciplinară ce îmbină arhitectura, arta și pedagogia, duo-ul s-a concentrat pe întrebări despre dislocare și exil, precum și despre justiţie și egalitate, într-o lume din ce în ce mai incertă. În 2012, ei au fondat programul educaţional experimental Campus in Camp în tabăra de refugiaţi de la Betleem, care este condus prin metode de muncă colectivă în parteneriat strâns cu localnicii.

Prin proiectul Refugee Heritage, aceștia analizează istoria taberelor de refugiaţi, locuri care erau menite să fie temporare, dar care, astăzi, sunt în medie vechi de peste 20 de ani. Unele tabere se apropie de aniversarea a 70 de ani. Colaborând cu Luca Capuano, specializat în fotografia de arhitectură și cea de călătorie, Petti/Hilal narează aceste povești în mod diferit: pe de o parte, Capuano a fotografiat clădirile taberei, cu aceeași grijă și perspectivă ca în cazul altor proiecte, și, pe de altă parte, el a fotografiat orașele și satele palestiniene din care localnicii din Dheisheh au trebuit să fugă atunci când statul Israel a fost creat, în 1948. În timp ce fotografiile din tabere sunt expuse în mari casete luminoase așezate pe podea, orașele și satele sunt documentate în broșuri voluminoase fixate în socluri joase de beton. ML

 

Decolonizing Architecture Art Residency / Alessandro Petti (n. 1973, Pescara) și Sandi Hilal (n. 1973, Beit Sahour) își combină cercetările de teorie critică cu o practică arhitecturală, artistică și pedagogică în serviciul dreptăţii și egalităţii. Ei construiesc o punte între arhitectură și artă, examinează consecinţele sociale, economice și politice ale exilului și dislocării, aprofundând spaţiile impermanente publice și private. În 2007, Hilal, Petti și Wiseman au fondat DAAR (Rezidenţa Artistică Decolonizarea Arhitecturii) – un studio de arhitectură și un program de rezidenţă artistică cu sediul în Beit Sahour, Palestina. Lucrările de la DAAR combină speculaţii conceptuale și intervenţii spaţiale pragmatice, discursul și învăţarea colectivă. DAAR explorează posibilităţile de refolosire, subversiune și profanare a structurilor actuale de dominare: de la baze militare evacuate până la transformarea taberelor de refugiaţi, de la structuri guvernamentale neterminate până la rămășiţele satelor distruse. Dincolo de acestea, Hilal și Petti au fondat, în 2012, Campus in Camps ca pe un program educaţional experimental găzduit în tabăra de refugiaţi Dheisheh din Betleem, folosind discuţii de grup și cursuri pentru a transforma noţiunile de „spaţiu” și „independenţă” în intervenţii practice, conduse de comunitate. Recent, au lucrat la cercetarea moștenirii refugiaţilor și trasarea legăturilor dintre oamenii din tabere și orașele și satele de unde au fost dislocaţi încă din 1948.