Joar Nango

Împreună cu Lajos Gabor: The European Everything (Totul European) (2017 – în desfășurare), instalaţie și performance în parcul de pe lângă Castelul Huniade

Timp de cinci zile, la sfârșitul lui august, artistul și arhitectul stabilit la Tromsø în colaborare cu fierarul orădean Lajos Gabor și-au instalat tabăra într-un părculeţ din preajma Castelului Huniade din centrul Timișoarei. Acolo, ei au continuat proiectul The European Everything (Totul european) care a început la expoziţia de artă Documenta 14 în Atena și Kassel în 2017, unde au lucrat împreună la obiecte de uz casnic, bijuterii și sculpturi, inspirându-se din ambele tradiţii ale comunităţilor Roma și Sámi. Gabor și Nango folosesc unelte simple pentru a crea obiecte din materiale precum cupru, coarne de ren, piele și scoarţă de copac. În centrul proiectului care cuprinde metode de bricolaj și tehnici de rezistenţă se află deseori și prelucrarea metalului la foc deschis și foale uriașe.

Cât timp s-au aflat în Timișoara, Gabor, Nango și mica lor echipă formată din familie, prieteni și participanţi spontani la faţa locului, au îmbunătăţit o serie de obiecte din spaţiul public: partea inferioară a unui felinar a fost fixată cu un scut de cupru ce include un locaș pentru acces la electricitate; au reparat fundul unui coș de gunoi și au sculptat o căsuţă din cupru pentru păsări, pentru bufniţa rară cu urechi lungi care trăiește în castanii mari din parc. Penele de bufniţă găsite pe pământul de lângă copaci au fost incorporate în bijuterii realizate pe loc. Uneltele și obiectele manufacturate au fost prezentate pe băncile și treptele din parc, creând un muzeu temporar al traiului în natură care a devenit o atracţie pentru trecători. ML

Lucrarea lui Joar Nango pentru Bienala Art Encounters 2019 a fost posibilă cu sprijinul Office for Contemporary Art Norway (OCA).

 

Joar Nango (n. 1979, Alta) trăiește în Tromsø. Este arhitect, absolvent al Universităţii de Știinţă și Tehnică din Norvegia (NTNU). Prin intermediul instalaţiilor site-specific și a publicaţiilor în regie proprie, artistul explorează graniţele dintre arhitectură, design și arte vizuale. Expoziţii (selecţie): documenta 14, Atena (2017); Potential Arhitecture, Universitatea Westminster, Londra (2015); Western Front, Vancouver (2014); Hacking Objects of Desire, cu Sigbjørn Skåden, Torpedo Factory Art Center, Target Gallery (2014); Galeria SAW, Ottawa (2013, solo); Bienala de Sculptură din Norvegia, Oslo (2013, solo); Muzeul Naţional de Artă, Arhitectură și Design, Oslo (2013); Abbaeys aux Dames, Caen (2013); Storefront for Art and Architecture, New York (2012).