STEALTH.unlimited

Panou publicitar, bulevardul Take Ionescu 24-28

„Casele destinate depășirii problemelor banale nu sunt la fel de banale ca problemele în sine” susţine textul de pe marele panou publicitar realizat de STEALTH.unlimited pentru a acoperi o parte a unui bloc de locuinţe de pe Bulevardul Tache Ionescu din centrul Timișoarei, în colaborare cu graficianul Katarina Popović. Acest bulevard este totodată și adresa unuia dintre cei mai mari dezvoltatori de locuinţe din oraș, ISHO, dar și a Fundaţiei Art Encounters, fondată de Ovidiu Sandor care este, în același timp și directorul executiv al ISHO, precum și un colecţionar influent în peisajul artistic românesc. Abordându-și proiectul pe termen lung cu privire la problemele legate de locuinţe, artiștii STEALTH au înţeles aici modul în care locuinţele sunt comercializate sub formă de produse de cumpărat sau vândut pe scara prosperităţii, cu aferentele bule imobiliare alimentate de împrumuturi, creanţe, excluziune și modul în care băncile și companiile imobiliare creează o imagine a casei drept metodă de a „te realiza”. Însă în loc să trateze condiţiile de locuire ca pe niște întrebări despre stilul de viaţă și carieră, ei arată cu degetul către vulnerabilitatea sferei domestice, cu un ou spart într-un cofraj strâmt. 

După ce s-au întâlnit cu o serie de organizaţii locale din domeniile imobiliare, drepturi ale orașului și ale gentrificării, și după ce au luat în considerare geneza Fundaţiei Art Encounters, inclusiv implicarea ei în aceste probleme, lucrarea realizată de STEALTH pentru bienală abordează și faptul că în România și în majoritatea ţărilor din această parte a Europei două treimi din populaţie întâmpină dificultăţi în a plăti pentru locuinţa lor actuală. Prin deturnarea spaţiului pentru reclame comerciale, aceștia aduc în prim-plan întrebări legate de investiţie și speculaţie, precum și nevoia de o profundă reconsiderare a locuinţelor, ca urmare a muncii automatizate, tipare de migraţie și schimbări climatice. În cele din urmă, titlul contribuţiei lor, ADVANCED COMMUNITIES. You’re Almost Home [COMUNITĂȚI AVANSATE. Ești aproape acasă.] dezvăluie felul în care aceștia caută o cale de scăpare: prin construirea unui nou val de cartiere rezidenţiale care aparţin unor cooperative, fiind conduse de către rezidenţi pentru a sfida speculaţia și pentru a oferi, în schimb, o locuinţă sigură. ML

STEALTH.unlimited este o practică spaţială activă pe plan internaţional constituită în anul 2000 de către Ana Džokić și Marc Neelen, stabiliţi în Belgrad și Rotterdam. Lucrările STEALTH se situează între ficţiunea viitorului, intervenţia spaţială și politica posibilităţii. În ultimi zece ani, Ana și Marc au co-iniţiat și sunt activi în Who Builds the City (Belgrad) și City în the Making (Rotterdam), două angajamente de lungă durată bazate pe comunitate, care tratează nesustenabilitatea actualei situaţii a problemei locuinţelor. Doctoratul lor colaborativ susţinut la Institutul Regal de Artă din Stockholm s-a concretizat prin cartea Upscaling, Training, Commoning (Jovis Publishers, Berlin, 2018). În cadrul proiectelor lor curatoriale și de cercetare, STEALTH a avut numeroase expoziţii și lucrări publicate, dintre care cele mai importante la: Pavilionul Olandei, Bienala de Arhitectură de la Veneţia (2008), Bienala de la Tirana (2009), Festivalul Impakt Utrecht (2010), Evento Bordeaux (2011), Cittadellarte/Fondazione Pistoletto (2012); Bienala de la Viena (2015); și Salonul din Zagreb (2018).