Liliana Mercioiu Popa

Variabile

Această serie de desene este parte a unui ansamblu de lucrări prin care Liliana Mercioiu Popa explorează limitele vizibilităţii și relaţia dintre reprezentările tridimensionale și cele bidimensionale. Lucrând adesea cu sculptura geometrică și provocând percepţia vizuală, aici ea folosește mijloace minimale – creion pe hârtie – pentru a testa punctul din care redarea plană începe să dea impresia de formă tridimensională.

Desenele ei produc o experienţă a spaţiului care se comprimă dar se și expandează pentru a atinge o stare de echilibru, în timp ce dispunerea liniilor este minuţios coregrafiată. Realizate metodic cu ajutorul unei rigle pe hârtie în diferite culori, liniile gri, argintii și negre devin agenţi activi înăuntrul imaginii. În contrast cu rigurozitatea gesturilor manuale, variaţia formelor sugerează configuraţii neprevăzute. Reminiscenţe atât ale strategiilor minimaliste, cât și ale celor de tip op art, mijloacele modeste de realizare împrumută lucrărilor un aer contemporan distinctiv. ML

 

Liliana Mercioiu Popa (n. 1975, Târgu Jiu) locuieşte şi lucrează la Timişoara. Ea utilizează textul într-o manieră conceptuală, dar şi alte forme de expresie artistică precum pictura, desenul, instalaţia şi fotografia. Preocupările sale acoperă un spectru larg de problematici raportate la contexte macro- şi micro-istorice. Propria devenire în relaţie cu dezvoltarea lumii, evoluţia istorică a climatului social şi cultural în care trăieşte, echilibrul de forţe şi determinări care creează identitatea unei comunităţi, a unui grup social sau a unui individ, sunt aspecte recurente din arta ei. Ea este, de asemenea, interesată de descifrarea acelor „incidente/accidente”, ce fac posibilă accesarea unor aspecte ale existenţei de dincolo de vizibil. În ultimii ani, ea a fost foarte implicată în activităţile expoziţionale ale Platformei Avantpost, contribuind la iniţierea unora dintre ele, cum ar fi: Conectarea cu prezentul, 2015 sau Universallowed, 2017. Expoziţii (selecţie): Spaţiu comun, Fundaţia Art Encounters, Timişoara (2018);Spaţiu medial, Galateca, Bucureşti (2016); Geometrie variabilă, Galeria Jecza, Timişoara (2014); Universallowed, Turnul Bateriei, Timişoara (2017); Hidden Agenda, Scena9, Bucureşti (2016); Conexiunea cu prezentul, Bienala Art Encounters, Memorialul Revoluţiei din ’89, Timişoara (2015); Posibil-Nesigur, Halele Timco, Timişoara (2011); În lumina utopiei, Institutul Cultural Român, Londra (2010); 7 terase deschise spre lume, Sanaa, Essen (2009).