Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”

Str. Take Ionescu 56

Ma—Du: 10:00―18:00


Michael Beutler | Naeem Mohaimen| Agnieszka Polska| Ghenadie Popescu| Vandy Rattana| Bella Rune| Zephyr| Zhou Tao| Iulia Toma

 


În 1927 se realizează clădirea actualului Muzeu de Transport Public „Corneliu Miklosi”, care servea ca depou pentru tramvaie, având 6 linii pentru tramvaie prevăzute cu zone de lucru pentru întreţinerea acestora, precum și un luminator impresionant de-a lungul sălii, cu structura metalică a acoperișului vizibilă. Depoul avea și o școală de ucenici în partea din spate a clădirii. 

Inginerul arădean Corneliu Miklosi a fost directorul Uzinei Electrice și a Întreprinderii de Tramvaie în urma primului război mondial. Cu adevărat vizionar, acesta a înfiinţat școala de ucenici, un cămin aferent acesteia, și a demarat o serie de studii statistice referitoare la fluxul de pasageri posibili pe toate traseele liniilor de tramvai pentru a dezvolta reţeaua de transport în comun astfel încât să corespundă necesităţilor reale ale populaţiei. În perioada conducerii sale, reţeaua de linii de tramvaie s-a extins considerabil pe teritoriul Timișoarei și s-au proiectat o serie de vagoane folosind tehnologii de ultimă generaţie. 

Înfiinţarea Muzeului de Transport Public în Timișoara este legată și de câteva premiere importante de pe teritoriul României: primul tramvai tras de cai în 1869 și primul tramvai electric în 1899. Depoul a fost transformat într-un spaţiu cultural, prin proiectul designerului Silviu Dănescu, punând în valoare arhitectura industrială a spaţiului, care, deși este funcţionalistă și austeră, fiind lipsită de ornamente, conferă o atmosferă și un ecleraj aparte în cadrul Muzeului. 

Printre exponatele permanente ale acestuia se află și tramvaiul tras de cai, diferite tipuri de vagoane, precum și autobuze, troleibuze și utilaje de întreţinere ale vehiculelor. 

Muzeul „Corneliu Miklosi”, aflat în administraţia Societăţii de Transport Public Timișoara (STPT), s-a deschis pentru public în 2017, prima ocazie de a vedea interiorul clădirii fiind în cadrul ediţiei trecute a bienalei Art Encounters.

(text de Tur de Arhitectură)