City Business Centre

Str. Coriolan Brediceanu nr. 10, Timișoara

Ma—Du: 10:00―18:00


Gunilla Klingberg


Complexul City Business Centre se reîntoarce în circuitul spaţiilor expoziţionale Art Encounters, după ce a găzduit mai multe evenimente marcante în cadrul bienalei, precum SIGMA: cartografia învăţării 1969-1983 în 2015, expoziţie care investiga principiile pedagogice ale cunoscutului grup de artiști din anii ‘60-‘70. 

Proiectul este realizat de biroul timișorean de arhitectură Andreescu & Gaivoronschi, avându-i ca autori principali pe Vlad Gaivoronschi și Dan Munteanu. Întreaga construcţie a fost realizată etapizat, cu primele două clădiri finalizate în 2010, următoarele trei și spaţiu public dinspre Strada Coriolan Brediceanu (care a integrat cu succes părţi din ecluza cetăţii descoperite în timpul lucrărilor – un ansamblu hidrotehnic din secolul al XVIII-lea de tip stăvilar) fiind finalizate în 2016. City Business Centre are un caracter de masiv compact dat de cele 5 volume cu nucleu central și este brăzdat de o zonă pietonală pe axa nord-sud care conţine elemente de artă urbană. Acest caracter masiv reflectă Spitalul Militar din proximitate, o construcţie de secol XVIII, însă contrastează cu acesta prin transparenţa corpurilor și permeabilitatea de la nivelul parterului. 

Elemente de peisagistică se fac simţite în relieful stratificat al ansamblului, iar compoziţia formată de cele 5 corpuri este „strânsă laolaltă” de o centură cu riflaj ceramic la mezanin. Tema riflajului se regăsește și în zona logiilor, acestea având un sistem dinamic de iluminare artificială pe timp de noapte. 

City Business Centre oferă spaţii ample pentru birouri de clasa A în cei 43.000 de metri pătraţi de suprafaţă utilă, reușind să atragă numeroase companii importante din oraș. Complexul de clădiri a fost distins de mai multe ori, primind premii precum Green Building of the Year, Premiul Bienalei Timișorene de Arhitectură BETA 2016, Office Building of the Year din partea EE Real Estate Awards, alături de numeroase nominalizări, inclusiv pentru prestigiosul Premiu Mies van der Rohe pentru arhitectură contemporană în 2007. 

Pe locul ansamblului funcţiona Moda Tim, o fabrică de textile înfiinţată în 1959, care în 2009 a fost relocată în comuna Giroc.

(text de Tur de Arhitectură)