Facultatea de Arte și Design

strada Oituz, 4

Lu—Du: 10:00―18:00


Matts Leiderstam


În octombrie 1990, Catedra de artă plastică, muzică și artă dramatică își deschide porţile studenţilor, ca parte integrată a Facultăţii de Filologie a Universităţii de Vest. Având iniţial trei specializări – pictură, grafică și pedagogia artei – aceasta se extinde către sculptură, design și textile, ducând la înfiinţarea separată a Facultăţii de Arte în 1996.

Cu profesori precum Constantin Flondor, Doru Tulcan, Romul Nuţiu, Peter Jecza, Cristian Sida și alţii, Facultatea ocupă iniţial o parte din clădirea fostei Primării Germane din Piaţa Libertăţii. Ulterior, sediul acesteia se muta pe Calea Bogdăneștilor, apoi în clădirea care o adăpostește până în prezent, pe Strada Oituz nr.1. Construcţia este, de fapt, fosta Cazarmă Nándor, cunoscută și sub numele de Cazarma Ferdinand sau Cazarma Oituz, demilitarizată și abandonată în urma Revoluţiei din 1989. După finalizarea lucrărilor de reamenajare, podul este transformat într-o mansardă spaţioasă care găzduiește ateliere suplimentare și Galeria „Mansarda”, unde au loc numeroase expoziţii, susţineri de lucrări și conferinţe.

La înfiinţarea sa, Facultatea de Arte oferea două direcţii de studiu: Arte Plastice, iniţial sub îndrumarea lui Constantin Flondor, și Arte Decorative, al cărei șef de catedră era Magda Ziman. În timp, facultatea se extinde prin noi departamente și specializări: pedagogie artistică, conservare-restaurare, textile, design ambiental, grafic și media.