Galeria Helios

Piaţa Victoriei 6, Timișoara

Lu—Vi: 12:00―20:00
Sâ: 10:00―20:00


Anne Low 


Galeria Helios ocupă parţial parterul palatului Lájos (Ludwig) Hilt, realizat între anii 1911-1913 de celebrul arhitect László Székely. 

Clădirea se încadrează în stilul anilor 1900, preluând expresii specifice curentului Secession, și este realizată din cărămidă, beton armat, fier și elemente de tablă și aramă în cazul parapeţilor balcoanelor. Structura acesteia constă din zidărie portantă cu planșee de beton armat pe grinzi metalice, șarpantă înaltă de lemn acoperită cu ţiglă. Cele două palate – Palatul Hilt și Palatul Széchényi – clădirea învecinată, orientată către sud – urmau să se armonizeze cu faţadele ansamblului Ordinului Piariștilor, arhitectul Székely (care este autorul tuturor construcţiilor de mai sus) urmărind armonizarea tuturor acestora prin motive dominante și ornamente de pe faţadă similare, precum și prin folosirea elementelor specifice arhitecturii de tip Secession. Acest ansamblu urbanistic a fost ulterior fragmentat, prin inserţia blocului de pe strada Piatra Craiului. 

Câteva decenii mai târziu, în anul 1968, la parterul Palatului Hilt se inaugurează Galeria de Artă Helios, care de-a lungul anilor va găzdui peste 1000 de expoziţii, promovând lucrările artiștilor plastici din Timișoara. Printre cei ale căror lucrări au fost expuse în cadrul galeriei se află și Péter Jecza, Adalbert Luca, Ștefan Bertalan, Julius Podlipny și Romul Nuţiu. 

Galeria Helios aparţine Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP), asociaţie nonguvernamentală și nonprofit a artiștilor profesioniști – pictori, sculptori, graficieni, designeri, artiști decoratori, scenografi, critici de artă, restauratori și artiști multimedia. Uniunea funcţionează încă din 1951, preluând funcţiunile Sindicatelor Artelor Frumoase, care fuseseră înfiinţate în 1921.

(text de Tur de Arhitectură)