Tanja Muravskaja

Three sisters [Trei surori]

În instalaţia Trei surori, artista Tanja Muravskaja explorează modul în care politica poate afecta relaţiile de familie, împrumutând titlul piesei scrise de Anton Cehov în 1900 despre trei surori din înalta societate și complicata lor relaţie într-o lume aflată în plină transformare. În instalaţia video a lui Muravskaja, apar două femei – fiecare pe câte un ecran – ambele privind înainte, cu privirea îndreptată către spectator. Ambele par să aibă în jur de douăzeci de ani; aceeași expresie facială sobră. Trăsăturile lor faciale sunt destul de asemănătoare, ceea ce, ţinând cont de titlul lucrării, înseamnă că spectatorul ar trebui să creadă că sunt surori (de fapt sunt verișoare, însă limba ucrainiană folosește același cuvânt pentru soră și verișoară). Pe ecrane, dispuse faţă în faţă, cele două femei descriu ceea ce înţeleg ele din actuala situaţie politică, dar și cum se poziţionează în cadrul acesteia.

Una dintre femei trăiește în Kiev și a luat parte la protestul care a avut loc în Piaţa Independenţei, acolo unde protestatarii s-au împotrivit implicării Rusiei în ceea ce mulţi interpretează drept un răspuns represiv faţă de lupta Ucrainei pentru independenţă. „Sora” din Kiev vorbește despre modul în care s-a implicat, meditând și la faptul că ideile ei cu privire la punctul de vedere al opoziţiei este mai mult ca sigur un rezultat al propagandei. În paralel, femeia din celălalt video își verbalizează părerea despre implicarea politică a surorii sale, fiind foarte critică la adresa acesteia. Totuși, și ea crede, în mod asemănător, că mișcarea de protest a fost coruptă din pricina informaţiilor eronate și a forţelor distructive. Niciuna dintre surori nu este interpelată sau întreruptă, ci vorbesc nederanjate timp de 15-20 de minute despre experienţa lor cu privire la starea lucrurilor. Cea de-a treia „soră” în acest context este artista însăși, un actor neutru care ascultă, fiind o vorbitoare de limbă rusă care a crescut și a trăit în Estonia. Cu experienţă în fotografie și jurnalismul, ea se opune naţionalismului est-european, deseori prin metoda portretizării. ML

 

Tanja Muravskaja (n. 1978, Pärnu, trăiește în Tallinn) a studiat fotografia în cadrul Academiei de Arte din Estonia (2002-2010) și la Universitatea Westminster (2004-2005). A studiat jurnalismul la Universitatea Tallinn. În a doua jumătate a anilor 2000, Muravskaja a devenit o figură importantă în lumea artistică estoniană datorită expoziţiilor personale în cadrul cărora prezenta îndeosebi portrete fotografice ce tratau subiectul (noului) naţionalism. Majoritatea lucrărilor lui Muravskaja se concentrează pe conflictele care, într-o mare măsură, au fost cauzate de animozitatea naţionalistă și de cazurile exagerate alimentate de simţul mândriei patriotice inflamate în istoria recentă a „noii” Estonii. Artista urmărește să analizeze și să înţeleagă identitatea noului estonian într-o ţară cu un profil etnic eterogen. Lucrările ei sunt fac parte din colecţiile Muzeului de Artă Kumu și ale Muzeului de Artă Tartu. Muravskaja este câștigătoarea locului I al Premiului Köler din 2018, care a fost împărţit în acel an de către Anna Škodenko și Tanja Muravskaja la Muzeul de Artă Contemporană din Estonia.