Behzad Khosravi Noori

Professor Balthazar and a Monument to The Invisible Citizen [Profesorul Balthazar și Monumentul pentru Cetăţeanul Invizibil]

În orașul Balthazargrad, bunul om de știinţă Balthazar se împrietenește repede cu cei pe care îi întâlnește, rezolvând cele mai provocatoare probleme cu ajutorul imaginaţiei, a hotărârii și, nu în ultimul rând, cu mașinăria lui magică. Poveștile neobișnuite ale serialului de televiziune, ilustrat în culori ţipătoare și cu forme naiv-psihedelice, au încântat, încă din 1967, milioane de copii și câţiva adulţi, prima dată în fosta Iugoslavie și în alte ţări ale Mișcării de Nealiniere, așa-zisele ţări neutre, și apoi și în alte părţi ale lumii. În Timișoara și în regiunea Banatului putea fi urmărit la televiziunea Iugoslavă iar apoi a fost transmis și în România.

Behzad Khosravi Noori preia acest program trans-naţional pentru copii, realizat de compania Zagreb Film, 1967-1978, pe de o parte ca punct de pornire pentru o instalaţie roz și galbenă în forma unui monument escaladabil dintr-o structură metalică de tip schelă întregită cu un tobogan, și ca o cercetare în profunzime a realizării serialului, pe de alta. Martin este cetăţeanul invizibil din episodul „Martin ajunge în vârf” care este în sfârșit onorat cu un monument compus doar dintr-un podium. Oferind o șansă la amintiri din copilărie comune pentru oameni din ţările sus-menţionate – artistul l-a urmărit în copilărie, în Teheran – și traversând graniţe bine delimitate, Profesorul Balthazar pare să știe cum să inventeze soluţii care ne ajută să trăim împreună. În același timp, proiectul lui Khosravi Noori este un memento oportun al impactului Mișcării de Nealiniere, ai cărei membri au refuzat să se alinieze atât cu vestul cât și cu estul, lucrând împotriva colonialismului și a rasismului. Așa cum a precizat unul dintre fondatorii mișcării, prim-ministrul Indiei, Jawaharlal Nehru, „am devenit un amestec straniu de Est și Vest, peste tot nelalocul meu, nicăieri acasă”. ML

Episodul cu Martin, cetăţeanul invizibil, este prezentat alături de instalaţie la Shopping City Timișoara. Zece episoade din serialul Profesorul Balthazar vor fi proiectate la Ambasada a, împreună cu un video-eseu despre studioul Zagreb Film și cu un set de afișe inspirate de afișe din serial. Afișele sunt expuse la Bastionul Maria Theresia.

 

Behzad Khosravi Noori (n. 1976, Teheran) trăiește la Stockholm și Teheran. Bazată pe cercetare, practica sa artistică include filme, instalaţii, dar și studii de arhivistică. Lucrările lui examinează istoria statelor din Sudul Global, forţa de muncă și mijloacele de producţie, și istoria legăturilor politice care au existat ca naraţiuni alternative la dihotomia Est-Vest pe parcursul Războiului Rece. Artistul analizează istoria actuală în scopul revizitării amintirilor de dincolo de graniţe, explorând întrepătrunderile și imaginile păstrate în memorie ne/corelat. Behzad Khosravi Noori se folosește de propria experienţă pentru a determina, prin căutări artistice, o legătură ipotetică între propriile aduceri-aminte și anumite evenimente semnificative la nivel mondial, între micro- și macro-naraţiuni. Lucrările lui insistă asupra unor filme și materiale istorice, pentru a scoate în evidenţă întrebări precum ce se întâmplă cu discursul atunci când trece dincolo de graniţă? sau ce viitor are trecutul nostru colectiv?