Trevor Paglen

Cele patru fotografii ale lui Trevor Paglen ilustrează locuri liniștite, chiar idilice de pe coasta Statelor Unite și a Franţei. Una dintre ele prezintă o plajă cu oameni care înoată și stau la soare, o alta arată un lanţ muntos ce întâlnește oceanul. Nici una dintre ele nu transmite infrastructura vitală ascunsă chiar sub suprafaţă cabluri de internet. În acest proiect, artistul a cercetat unde aterizează cele mai importante cabluri subacvatice de internet ascultate de NSA, urmărind lungă porţiune de pe fundul oceanului. Este frapant cât de vulnerabilă pare o astfel de infrastructură. Cu o pregătire de geograf cultural, el situează fotografiile în tradiţia fotografiei de peisaj, dar le umple de semnificaţii complet diferite.

Lucrările lui Paglen cuprind realizarea de imagini, sculptura, jurnalismul de investigaţie, scrisul, ingineria și numeroase alte discipline. Printre principalele lui preocupări se află descoperirea modului în care poate să perceapă momentul istoric în care trăim și dezvoltarea mijloacelor de imaginare a unor viitoruri alternative. Sistemele de putere, în special cele conectate la tehnologii de supraveghere la scară globală și etica infrastructurii lor sunt o preocupare majoră a artistului. O altă serie de fotografii care prezintă o noapte cu un frumos cer înstelat este, în același timp, o documentare a sateliţilor de spionaj care formează noduri importante în infrastructura de supraveghere. A realizat fotografii atmosferice ale unor baze militare secrete cu ajutorul unui telescop. Recent, a explorat viziunea mașinăriilor, recunoașterea imaginilor și producţia de informaţii pentru instructaje, pentru a revela originile istorice, practica muncii, infrastructuri și presupuneri epistemologice, cu prejudecăţi și distorsionări fixate în interiorul lor încă de la început. Așa cum artistul se întreba undeva: cum ar fi arătat mișcarea pentru drepturile civile din SUA dacă J. Edgar Hoover ar fi avut acces la NSA-ul de azi și ar fi putut emite ordine judecătorești secrete către Google, Facebook și Twitter? ML

Trevor Paglen (n. 1974, Camp Springs, Maryland) este un artist ale cărui lucrări cuprind realizarea de imagini, sculptura, jurnalismul de investigaţie, scrisul, ingineria și numeroase alte discipline. Lucrările lui Trevor Paglen sunt incluse în colecţiile Muzeului Metropolitan de Artă; Muzeul de Artă Modernă San Francisco; Muzeul de Artă Americană Smithsonian; Muzeul de Artă Americană Whitney; Muzeul de Artă Berkley; Muzeul Solomon R. Guggenheim, New York; Muzeul Victoria & Albert, Londra; și Muzeul de Artă Nevada. A lansat o operă de artă în orbita îndepărtată a Pământului în colaborare cu MIT și Creative Time, a contribuit la partea de cercetare și cinematografie pentru Citizenfour, film câștigător al Premiului Academiei, și a creat o sculptură radioactivă publică pentru zona de excludere de la Fukushima. Semnează cărţi și numeroase articole despre subiecte care includ geografie experimentală, secrete de stat, simbolism militar, fotografie și vizualitate.