Gunilla Klingberg

Spiritul Pădurilor (Silvia)

Graffiti inversat, șabloane din aluminiu, dimensiuni variabile

Spiritul Pădurilor (Silvia) poate fi găsit în aer liber în multiple spaţii publice din Timișoara, precum și la Muzeul Tramvaiului. Locaţiile din aer liber conţin toate o imagine a unui graffiti inversat din forme simplificate de plante. Sunt create din șabloane decupate care dezvăluie o varietate de plante rare din regiunea Banatului. Formele sunt generate prin păstrarea părţii murdare a unei zone curăţate cu jet de apă sub presiune. Influenţată de trecerea timpului și funcţionând ca un modul, lucrarea poate crește cu ușurinţă și crea un meta-tipar prin oraș și în afara acestuia. În acest fel, este deopotrivă efemeră și monumentală, bazată pe eliminare în loc să adauge mai multe „chestii” în lume.

Parcul Botanic, unul dintre spaţiile publice, a fost proiectat de către arhitectul Silvia Grumeza în 1966 și finalizat în 1990. Un tipar floral pe gardul de metal ce înconjoară parcul a servit ca inspiraţie pentru lucrarea realizată de Klingberg pentru Bienala Art Encounters 2019. Faptul că este o lucrare care va dăinui este subliniat de rafturile de lemn care susţin șabloanele, pregătite pentru a fi folosite în viitor și care sunt prezentate, pentru moment, într-un cadru interior ca parte a expoziţiei bienalei. Așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, artista a creat o lucrare adaptată contextului în vreme ce a continuat să își menţină viu vechiul său interes faţă de tipare, continuitate și efemeritate. ML

 

 

Gunilla Klingberg (n. 1966, Stockholm) recurge la diverse mijloace de exprimare artistică, iar atenta sa percepţie asupra spaţiului are deseori ca rezultat instalaţii de dimensiuni impresionante. Sensibilitatea artistei faţă de energia care ne înconjoară rezonează cu ritmul cosmosului și al naturii și, în același timp, subliniază elementele ritualice și spirituale în viaţa personală cotidiană. Gunilla Klingberg a avut expoziţii personale în muzee și galerii din întreaga Europă și a participat la cea de-a zecea bienală din Istanbul (2007); la Festivalul Philagrafika: The Graphic Unconscious în Philadelphia, Pennsylvania (2010); la cea de-a 11-a Bienală de la Gwangju (2016). Lucările ei de mari dimensiuni au fost expuse în spaţii precum Gara Triangeln din Malmö (2010) și Spitalul Nye Akershus din Oslo (2008). În 2010, Klingberg a primit premiul Fundaţiei Edstrandska, precum și o bursă de lucru de 5 ani la Swedish Arts Arts Fund. Expoziţii solo: Wheel of Everyday Life, Galeria Rice, Houston (2013); Times Museum, Times Rose Garden, Guangzhou (2015); Malmö Konsthall (2014); Eastside Projects, Birmingham (2013).