Ane Hjort Guttu

Time Passes [Timpul trece]

Damla este studentă la arte. Înscrisă la programul de Master în Arte Frumoase, pregătindu-se pentru proiectul său de absolvire, ea pune sub semnul întrebării relaţia artei cu politica și puterea acesteia de a răspunde chestiunilor stringente din jur. Pe străzile orașului norvegian Bergen, studenta o întâlnește pe Bianca, o româncă de etnie rromă care își câștigă pâinea cerșind. Ca parte a proiectului ei artistic, Damla decide să rămână zilnic, de dimineaţa devreme până seara, lângă Bianca. Se despart numai noaptea: Damla merge acasă, Bianca doarme sub un pod. Timp de mai multe luni, cele două femei rămân împreună pe străzi împărtășind mișcarea și privirile trecătorilor, schimbările anotimpurilor și trecerea timpului. Situaţia Biancăi ridică foarte multe întrebări dureroase pentru Damla, întrebări relevante în relaţie cu responsabilitatea ei ca artist. Ce poate însemna munca ei, ce poate face munca ei în faţa inegalităţii sociale și economice pe care o vede în afara siguranţei confortabile a școlii de artă? Cum poate lupta cineva, din punct de vedere artistic, împotriva sărăciei?

Ficţiune filmată în stil documentar, povestea Damlei surprinde dilemele care punctează traseul unui student la arte și, mai mult, problemele contradictorii și complexe care înconjoară orice producţie artistică în faţa sărăciei și a inegalităţii. AR

Lucrarea artistei Ane Hjort Guttu pentru Bienala Art Encounters 2019 a fost posibilă cu sprijinul Office for Contemporary Art Norway (OCA).

Ane Hjort Guttu (n. 1971, Oslo) este un artist și regizor norvegian, stabilită în Oslo. Lucrează cu diferite medii de expresie artistică, dar în ultimii ani s-a concentrat în principal pe film și lucrări video, de la documentar de investigaţie, la ficţiune poetică. Printre temele recurente în lucrările sale regăsim relaţia dintre libertate și putere, economie și spaţiul public, schimbare socială și limitele acţiunii. Guttu este și scriitoare și curator, dar și profesor la Academia Naţională de Arte din Oslo. O antologie a operei scrise a fost publicată în 2018, redactată de Rike Frank și publicată de Sternberg and Torpedo Press. Expoziţii recente (selecţie): Films, Tromsø kunstforening, Kunsthall Trondheim (2018, solo); Artists’ Film International, Galeria Whitechapel (2017); Furniture Isn’t Just Furniture, Fotogalleriet, Oslo (2017, solo); Die Reichen Sollen Noch Reicher Werden, Speicher Düsseldorf (2016, solo); Time Passes, Galeria South London (2015, solo); Urbanisme Unitaire, Le Quartier, Centre d’Art Contemporain de Quimper (2014, solo); This Place is Every Place, Tensta konsthall, Stockholm (2014, solo); The Rich Should Be Richer, Kunsthall Oslo (2012, solo); Scenarien über Europa, Galerie für Zeitgenössische Kunst Leipzig (2011-12); Kleisthaus, Berlin (2009); Late summer (Reality), Bjørka Foundation Project Room, Oslo (2002). Ea a participat la Bienala OFF (2017), cea de-a 11-a Bienală de la Gwangju (2016), cea de-a 19-a Bienală de la Sydney (2014) și Bienala UKS (2004).