Forensic Architecture

Lunga Durată a unei Fracţiuni de Secundă [The Long Duration of a Split Second]

Cu puţin timp înaintea răsăritului din 18 ianuarie 2017, poliţia a descins în satul beduin Ummal-Hiran. În timpul raziei, au fost omorâţi doi oameni: un sătean, Yakub Musa Abu al-Qi’an, și un poliţist, Erez Levi. Oficialii israelieni au descris moartea lui Levi ca pe un „atac terorist” și au sugerat că al-Qi’an avea legături cu grupul terorist ISIS. Localnici și activiști deopotrivă au spus, însă, o poveste diferită: poliţia a tras în al-Qi’an fără să fi fost provocată. Din 2017, Forensic Architecture (FA) a lucrat cu un grup de fotografi de investigaţie, Activestills, pentru a examina aceste afirmaţii. Munca lor i-a împins direct împotriva politicienilor și șefilor de poliţie israelieni, și finalmente a expus inconsistenţe flagrante din înregistrarea oficială a evenimentului. Investigaţia este încă în curs, deoarece FA sprijină eforturile de a redeschide investigaţia oficială a morţii lui al-Qi’an. Montajul video The Long Duration of a Split Second [Lunga Durată a unei Fracţiuni de Secundă] combină imagini dintr-o varietate de surse, de la telefoane mobile și înregistrări pe film realizate de un membru al colectivului activist de fotografie Activestills, până la filmări de la Al Jazeera. „Fracţiunea de secundă” se referă la acel scurt moment în care forţele de securitate trebuie să decidă dacă cineva este sau nu terorist și să acţioneze, ca mai apoi să nu fie trase la răspundere pentru erori de judecată.

Printre colaboratorii Forensic Architecture (FA) se regăsesc actori internaţionali implicaţi în justiţie politică și de mediu precum Amnesty International, Human Rights Watch, Centro para la Acción Legal en Derechos Humanos și B’tselem.

Prin intermediul arhitecturii de investigaţie, domeniu implementat de FA, Co serie de crime de război și încălcări ale drepturilor omului petrecute în interiorul orașelor și clădirilor sunt acum surprinse de cameră și puse deseori la dispoziţia publicului aproape instantaneu.

Premiza Forensic Architecture este faptul că analizarea încălcărilor drepturilor omului și a legii umanitare internaţionale (LUI) în spaţii urbane pline de dovezi media necesită modelarea evenimentelor dinamice pe măsură ce se desfășoară în spaţiu și timp prin diverse tehnici care îi permit agenţiei FA să prezinte informaţii într-o manieră convingătoare, precisă și accesibilă – calităţi cruciale în goana după responsabilizare. Tehnicile de analiză arhitecturală le permit și să genereze noi înţelesuri asupra contextului și conduitei conflictului urban. Combinând aceste abordări inovatoare, agenţia a construit un palmares de contribuţii decisive în investigaţii de notorietate despre drepturile omului, furnizând mijloace de probă pe care alte procedee nu le pot aborda. ML

Forensic Architecture (FA) este o agenţie de cercetare cu sediul la Goldsmiths, Universitatea din Londra. Realizăm investigaţii avansate spaţiale și de media cu referire la încălcările drepturilor omului și la violenţa politică, alături de și în numele comunităţilor afectate, organizaţiilor drepturilor omului, procurorilor internaţionali, grupurilor de justiţie a mediului și organizaţiilor media. „Forensic Architecture” este numele unui domeniu academic nou și în ascensiune pe care l-am dezvoltat la Goldsmiths. Se referă la producţia și prezentarea dovezilor arhitecturale – cu privire la clădiri, medii urbane – în cadrul proceselor legale și politice. Munca noastră implică investigaţii care utilizează informaţii de tip „open-source”, construirea unor modele fizice și digitale, animaţii 3D, medii de realitate virtuală și platforme cartografice. În cadrul acestor medii, localizăm și analizăm fotografii, video-uri, fișiere audio și mărturii pentru a reconstrui și analiza evenimente violente. Totodată, ne folosim modelele digitale drept unelte pentru intervievarea supravieţuitorilor violenţei, găsind noi moduri de a accesa și explora amintirile traumei.