Delia Grigore


Joi, 17 Octombrie 2019

18:00 — 19:30 Lectură colectivă cu Delia Grigore

Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Teodoran”, Aula Magna

Sesiune în limba română și rromani

Lecturi colective din literatura rromani

Una din temele predilecte ale literaturii rromani este identitatea etnică rromă în confruntare cu propriile dileme provenite din arhetipurile auto-identificării și stereotipurile hetero-identificării. Întrebări de tipul: „Ce înseamnă să fii rrom?”, „De ce sunt rrom?”, „Cine sunt rromii”, „Ce este Rromanipen-ul” frământă mintea și sufletul scriitorului rrom de pe toate continentele. Imaginea de sine etnică a rromilor, zbătându-se între stima și stigma de sine, se construiește în relaţia cu o alteritate marcată, deseori, de un rasism visceral, direct, dur, ușor de sesizat, dar și de un rasism subtil, indirect, subliminal, dificil de perceput. Literatura rromani nu putea rămâne insensibilă la acest fenomen, așadar l-a preluat și l-a preschimbat într-una din temele sale fundamentale. Atelierul „Lecturi colective din literatura rromani” își propune să poposească în spaţiul generos, dar contorsionat al acestei teme a literaturii rromani.


Delia Grigore este membră a comunităţii rromilor, născută în Galaţi, România, în anul 1972. Activează în mișcarea rromilor de 23 de ani și este președinta Centrului Rromilor „Amare Rromentza”. Are un doctorat în arte vizuale – specializarea etnografie-etnologie, titlul acordat, în anul 2004, de Academia Române – Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”. Predă literatură și cultură rromani de mai bine de 20 de ani – este lector șef de lucrări la Universitatea din București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Secţia de Limbă și Literatură Rromani. Delia Grigore este și poetă, primele sale 10 poeme în limba rromani fiind publicate în volumul colectiv Babel.ro. Tineri poeţi minoritari, în anul 2000, la Editura Status din Miercurea Ciuc.

Delia Grigore lucrează în domeniile educaţie, cercetare rromologică (etnografie, etnologie, etno-lingvistică, folclor, istorie orală și literatură) și cultură rromani. Este autoarea volumelor: Introducere în studiul elementelor de cultură tradiţională ale identităţii rrome contemporane (2001, Universitatea din București – Editura CREDIS, București) și Rromanipen – Fundamente ale culturii rromani (2011, Editura Amare Rromentza, București).