Tatiana Fiodorova

Tatiana Fiodorova, artistă și educatoare din Republica Moldova, lucrează pe probleme de istorie socială și politică, în special legate de perioada tranziţiei post-sovietice.

Tatiana Fiodorova este născută și crescută în Moldova sovietică, însă anii săi de formare ca artist s-au suprapus cu începutul anilor 2000, o perioadă de tranziţie dificilă pentru Republica Moldova, asociată cu dezvoltarea unei economii de piaţă și a unor noi valori. Identitatea sovietică pierdută și formarea uneia noi, ca femeie a Moldovei ce se confruntă cu probleme sociale, politice și economice, sunt puncte centrale ale cercetării sale artistice. Studierea „sovieticului”, mai ales în spaţiul post-sovietic, este unul din subiectele centrale importante ale artistei.

Cărţile de artist constituie unul din modurile sale predilecte de exprimare. Publicaţii ale ultimilor șapte ani: În căutarea corpului social al artistului sovietic (2012), Pașaport sovietic (2017), Fabrica Steaua Roșie (2014), Basarabia și locuitorii săi (2016), Cum am supravieţuit (2018), Silk Propaganda (2018), În căutrea corpului industriei textile (2018).