Cele mai frumoase cărţi din România

Cele mai frumoase cărţi din România  – CMFC – este un proiect cultural dedicat designului de carte, dimensiunii artistice a cărţii ca obiect. Proiectul reinstituie designul de carte ca reper în relaţia cititorului cu cartea. Proiectul a fost iniţiat in 2012 de Asociaţia pentru Performanţă și Cultură ca platformă de dezbatere pe tema designului de carte, pentru profesioniștii din lumea editorială în relaţie cu designerii, graficienii independenţi și publicul larg, oferind un cadru de dialog și o perspectivă internaţională.

Activitatea centrală este concursul naţional de design de carte, finalizat cu o expoziţie itinerantă a celor mai frumoase cărţi. Selecţia include exemple de bună practică în designul de carte, ilustraţie, tipar, finisare și, mai ales, câteva realizări reușite de concept editorial – cărţi care îmbină idei, execuţie și talent. Jurizarea are o componentă profesională consistentă care constă în dezbateri între membrii juriului. Proiectul organizează conferinţe, ateliere, activităţi de stimulare a lecturii, întâlniri profesionale, participarea cărţilor realizate de autori, ilustratori, artiști, designeri români la expoziţii și târguri de carte sau de design / artă.

CMFC propune un exerciţiu cu interogaţia de ce? adresată fiecărui detaliu.  Cum traduce limbajul vizual și forma materială a obiectului carte, povestea pe care aceasta o spune? În ce măsură execuţia cărţii susţine experienţa lecturii? Cum ajustează un designer de carte raportul între funcţionalitate și expresivitate, relaţiile dintre cod semantic și mesaj, dintre semn și discurs? – sunt câteva dintre subiectele proiectului.