Biblioteca Centrală Universitară „E. Todoran”

Bulevardul Vasile Pârvan nr. 4A, Timișoara

Lu—Vi: 08:00―16:00
Sâ—Du: închis, cu excepţia turului ghidat din weekend-ul de deschidere


Malgorzata Mirga-Tas


În planurile iniţiale ale arhitecţilor ansamblului clădirilor Universităţii de Vest, Hans Fackelmann și Sorin Gavra, biblioteca trebuia să se afle în corpul înalt de clădire dinspre Bulevardul Vasile Pârvan. Din cauza riscurilor la seism, structura corpului respectiv a fost reproiectată și biblioteca și-a găsit, în cele din urmă, casa într-o construcţie nouă, destinată în totalitate bibliotecii, iar în anii 1978-1979 a beneficiat de o extindere după proiectul arhitectului Mihai Botescu. 

În 1992, prin Ordinul Ministrului Învăţământului, biblioteca este ridicată la statutul de Bibliotecă Centrală Universitară, fiind astfel recunoscută ca o instituţie de interes naţional. Numele bibliotecii îl onorează pe Eugen Todoran, filolog, istoric literar și profesor universitar, care a susţinut cu pasiune această transformare.

Biblioteca a continuat să se extindă în 1996 printr-un proiect de corp nou care a fost inaugurat în 1 octombrie 2008, cuprinzând noi săli de lectură și o aulă. Cele două corpuri ale instituţiei sunt legate printr-un hol.

Asemenea restului ansamblului semi-pavilionar de clădiri ale Universităţii de Vest, volumele care adăpostesc biblioteca sunt retrase de la Bulevardul Vasile Pârvan, fiind precedate de un amplu cadru natural, traseul de la accesul principal al universităţii desfășurându-se printr-o serie de praguri care mediază spaţial trecerea de la zonele publice ale circulaţiilor la zonele semi-publice, printre care și trecerea pe sub corpul înalt (care trebuia să fie iniţial biblioteca).

(text de Tur de Arhitectură)