Muzeul de Artă Timișoara

Magdalena Abakanowicz (1930-2017): Presence, essence, identity

20 septembrie – 25 octombrie 2019

Curator: Maria Rus-Bojan

Co-curator: Cristina Bută

Organizatori: Sorina Jecza / Fundaţia Triade, Timișoara

Vernisaj: joi, 19 septembrie, ora 18:00

Îngrijită de curatoarea internaţională Maria Rus-Bojan, această retrospectivă semnificativă a marii artiste poloneze se deschide joi, 19 septembrie 2019, ora 18.00, la Muzeul de Artă Timișoara.

Expoziţia va prezenta o selecţie impresionantă de lucrări din toate etapele creaţieiartistei, de la începutul anilor ’70, până la sfârșitul anilor 2000.

Una dintre cele mai importante artiste de pe scena artei mondiale, Magdalena Abakanowicz și-a câștigat notorietatea internaţională în anii 1960, prin experimentele sale extrem de neobișnuite la acea vreme, sculpturi gigantice din fibră textilă, intitulate generic Abakans. Aceste structuri fluide, ţesute din materiale organice, au extins semnificativ sensul tradiţional al sculpturii, transformând suprafaţa plană a unei tapiserii într-o formă dinamic organizată în spaţiu, care declanșează experienţe vizuale și tactile complexe.

Prezentând peste 100 de sculpturi, expoziţia își propune să ofere o înţelegere a subiectelor majore din opera artistei, ilustrând modalităţile prin care aceasta a revoluţionat istoria artei contemporane, reinventând constant mediul ȋn care a lucrat – sculptura.

Lucrările aparţin Fundaţiei Magdalena Abakanowicz (Varșovia), colecţiei Artur Trawinski și Irmina Nazar (Wroclaw), Marek Trzaskowsk (Poznan)și colecţiei Ovidiu Șandor (Timișoara).

Magdalena Abakanowicz s-a născut în 1930, în Falenty, Polonia, a trăit și a lucrat la Varșovia până în 2017, când s-a stins din viaţă. Abakanowicz a câștigat medalia de aur la cea de-a 7-a Bienală Internaţională de Artă din São Paulo în 1956 și-a reprezentat ţara în Pavilionul polonez la Bienala de la Veneţia din 1980. Artista și-a prezentat lucrările la nivel mondial, în peste o sută de expoziţii personale, în muzee și spaţii expoziţionale importante, cum ar fi: Muzeul Frans Hals, Haarlem (1968), Muzeul Naţional Stockholm (1970), Galeria de Artă Whitechapel, Londra (1975), Muzeul de Artă Contemporană Chicago (1982), Muzeul Das Städel, Frankfurt (1989), Hiroshima City Museum of Contemporary Art (1991), Metropolitan Museum of Art, New York (1999), Galerie Nationale du Jeu de Paume, Paris (1999), Museum Beelden aan Zee, Haga (2003) și retrospective mai recente realizate la Muzeul de Arte Plastice din Budapesta (2005), Muzeul de Artă Trondheim (2008), Muzeul Reina Sofia, Madrid (2008), Muzeul Kunst Palast, Düsseldorf (2008) și multe altele instituţii și galerii.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și cofinanţat de Primăria Municipiului Timișoara, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021”, fiind parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Susţinut de The Art Encounters Foundation

Cofinanţat de AdministraţiaFondului Cultural Naţional, România.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Sponsori: European ArtEast Foundation London, Artur Trawinski și Irmina Nazar, MB Art Agency Amsterdam.